Frank Benner
pianotechniek


> index


pianoverhalen

Kinderklavier

"Een kinderhand is gauw gevuld" zegt men wel eens. Kinderen kunnen de meeste voorwerpen die ze willen hebben wel met hun knuistjes pakken. Soms gebruiken ze er hun beide armpjes of zelfs hun hele lichaam voor.
Als de beentjes van kinderen nog niet lang genoeg zijn om bij de trappers van hun fiets te kunnen zijn er verstelbare zadels en sturen. Vroeger werden zelfs houten blokken op de pedalen van een grotemensenfiets geschroefd.

Om geluiden uit een piano tevoorschijn te toveren gaat het op een dergelijke manier. Ze leggen een paar telefoonboeken op de pianokruk, gebruiken hun knuisten, rammen vrolijk op het toetsenbord en kijken er stout bij.
Als ze beginnen te verlangen naar de juiste klanken van "Boer daar ligt een kip in 't water" volstaat het om staande voor de piano met één vinger de melodie tot vervelens toe te herhalen.

Maar er komt een moment dat iemand zegt: "Dat kind heeft echte pianohanden, die heeft talent, zou hij niet eens op pianoles moeten?"

Als hij begint met de pianoles zijn op een gebruikelijk pianoklavier vele afstanden eigenlijk te groot voor kinderhanden. Zeker een nieuw pianotalentje ontdekt dat intervallen groter zijn dan een sext en dat er andere ingewikkelde toetscombinaties gegrepen moeten worden..
Het studierepertoire heeft voor de jonge enthousiasteling bij een gewoon klavier belangrijke beperkingen.
Toch is het van belang dat jonge talenten echte pianoliteratuur studeren.
Overigens is "Boer daar ligt een kip in 't water" afkomstig uit het 'Carnival des Animaux' van Camille Saint Saens.





Piano leren spelen op een gewoon klavier kan voor de technische ontwikkeling van de jonge getalenteerde, vaak intensief pianospelende kinderen, zelfs nadelig zijn. Een te groot klavier kan tot onnatuurlijke bewegingen leiden, en er is sprake van een slechte ontwikkeling van de techniek.

Het kinderklavier komt tegemoet aan deze problematiek en kan de muzikale ontwikkeling zelfs positief beïnvloeden.
De firma Andriessen in Haarlem heeft in samenwerking met de Young Pianist Foundation het kinderklavier ontwikkeld.
Het is 12,5 of 20 % kleiner dan een normaal klavier en heeft toch een omvang van 7¼ octaaf.
Op dit speciale klavier kunnen kleine handen moelijke accoorden pakken of een octaaf aanslaan.
Het is een systeem waarbij de piano met het kind "meegroeit", vergelijkbaar met een 7/8 of 3/4 viool.

Het gewone klavier is onder in de piano gemonteerd en en kan op ieder gewenst moment, als het kind opgegroeid is, weer door een pianotechnicus worden teruggebouwd .
Andriessen levert het kinderklavier in een nieuwe Yamaha U1 piano.


bron: Andriessen piano's en vleugels Haarlem

 



Luthéal
Archeologie voor muzikanten